De regels rondom het aanvragen van vergunningen voor bouwplannen zijn veranderd. Tot voorkort toetste het bevoegd gezag (vaak de gemeente) nog alle bouwplannen aan de bouwtechnische voorschriften voordat een vergunning werd verleend en werd na het verlenen van de vergunning toezicht gehouden op de naleving van de voorschriften.
In het nieuwe stelsel van private kwaliteitsborging zoals het in de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is voorzien, beperkt de inhoudelijke toets van de gemeente zich tot de regels voor welstand, ruimtelijke aspecten en veiligheid van de omgeving van het bouwplan. De vergunninghouder zorgt er samen met zijn aannemer en adviseurs voor dat aan de technische eisen wordt voldaan en wordt door de wet verplicht een gecertificeerde kwaliteitsborger, zoals BouwQ, in te huren die erop toeziet dat aan de regels van het Bouwbesluit 2012 wordt voldaan. De werkwijze waarop deze controle en toezicht gebeuren, is vastgelegd in een zogenoemd instrument voor kwaliteitsborging, bijvoorbeeld Technical Inspection Service (TIS). In aanloop naar de invoering van de wet heeft BouwQ voor meerdere gemeenten de bouwplantoetsing uitgevoerd, omdat de capaciteit bij de gemeenten al was teruggebracht.
Bij de vergunningaanvraag geeft de opdrachtgever aan het bevoegd gezag door in welke risicoklasse het bouwwerk valt, welk kwaliteitsborgingsvoorinstrument hij wil gebruiken en welke kwaliteitsborger dat instrument gaat toepassen. Het bevoegd gezag toetst niet meer inhoudelijk aan bouwtechnische voorschriften, maar controleert of de opdrachtgever werkt met een toegelaten, geschikt instrument en een onafhankelijke kwaliteitsborger.
Vrij keuze kwaliteitsborger
U bent niet langer gebonden aan de medewerkers van het lokale Bouw- & Woningtoezicht voor het beoordelen van uw bouwplan, maar u bent vrij om een keuze te maken voor een gecertificeerde kwaliteitsborger en het toegelaten borgingsinstrument dat het best bij u en uw bouwproject past. U kan u keuze mede bepalen op basis van:
Daar waar de gemeente voorheen voornamelijk focuste op het beoordelen van de stukken bij de bouwaanvraag, zal de kwaliteitsborger gedurende het hele ontwerp en uitvoeringstraject meelopen en wordt bij oplevering van het bouwwerk een certificaat uitgeschreven dat het gerealiseerde bouwwerk voldoet aan de gestelde eisen. Vaak worden nog allerlei aanpassingen doorgevoerd na vergunningsverlening. In het nieuwe stelsel is het niet wat vooraf bedacht werd dat akkoord bevonden wordt, maar is het de as-built situatie die goedgekeurd wordt.
Alle kwaliteitsborgingsinstrumenten en kwaliteitsborgers moeten minimaal toetsen of voldaan wordt aan de wettelijke bouwvoorschriften uit het Bouwbesluit 2012. Voor vele bouwprojecten worden echter contractueel (privaatrechtelijk) hogere eisen gesteld dan de minimale wettelijke bepalingen uit het Bouwbesluit. Met BouwQ 360° TIS kwaliteitsborging wordt bij aanvang van een project eerst gezamenlijk vastgesteld welke aanvullende set van eisen u naast Bouwbesluitniveau gecertificeerd wilt hebben bij oplevering.